Kategória: UX design

User Experience Design alappillérei

User experience design? A csapból is ez a három szó folyik manapság és nem is véletlenül.  A modern webalkalmazások és mobil applikációk fejlesztésénél talán ez a legmeghatározóbb lépcsőfok.

A UX design nagyon sok mindent határozhat meg egy alkalmazásban. Sőt inkább a felhasználókban, ami a legfontosabb ilyen esetekben, hiszen nekik készül az adott termék, bármilyen alkalmazásról legyen is szó.

De mi is az a User Experience design? Az Interaction Design Fundation a következőképp írja le a UX design törvényeit: “Alapvetések a könnyen használható, csábító tervezéshez, ami szükséges, ahhoz, hogy kiválasszunk, létrehozzunk és elrendezzünk elemeket”. Ez a mondat egy laikus szemnek nem mond túl sokat, így inkább próbáljuk megérteni a UX designt pár lépcsőfok mentén. 

Kövesd a UX design szabályait!

Mondhatnánk a “Fuck the system” jeligét, mint aki a rendszeren kívül áll és szarik mindenre, de a valóság áthúzza ezt a pár szót. Igen is fontos a rendszer és annak a szabályai. A szabályok nélkül káosz van, ami hosszú távon, sőt lehet rövid távon se jövedelmező. 

Az élet minden aspektusában vannak szabályok, amiket érdemes betartani és ez a UX design-nál is érvényes. A tervezési folyamatoknál fontos a kreativitás, viszont az még fontosabb, hogy az alkalmazás tervezésnél ez a tradicíók mentén történjen. A felhasználókra történő tervezésnél a már letesztelt utakat, folyamatokat, sémákat nem szabad figyelmen kívül hagyni. Magyarul lehet egy gomb nagyjából bármilyen színű, de az alakja és elhelyezése, sőt a szövegezése is törvény szerint kell alakuljon, hogy a felhasználó könnyen felismerje: “Hé, ezt ismerem! Ez egy gomb és vinni fog valahova, ahol nekem jó lesz!”. 

Szóljon minden a felhasználóknak 

Mint, ahogy a neve is mutatja, a User Experience design a felhasználókról szól. UX legfőbb törvénye, hogy a design folyamatot a felhasználók szükségleteire fókuszálva alakítsuk ki.  

Meg kell tudnunk hogyan gondolkodnak a felhasználók és hogyan használják az általunk tervezett  felületet. A legfontosabb szemelőtt tartani, hogy azok a megoldások, amikről azt gondoljuk, hogy a felhasználók érdekét szolgálja, nem biztos, hogy így is van. A mi gondolataink általában nem teljesen fedik le a felhasználók gondolatait. Készíts Personákat és vázlatokat 

Megismerni azt, hogy a felhasználók vajon mire vágynak és hogyan fognak használni egy alkalmazást, rendkívül nehéz. Kicsit át kell alakulnunk hozzá, jóssá és történetmesélővé. Personák kreálása útján közelebb kerülhetünk az igazsághoz és a felhasználók valós gondolkodásához. 

A perszónák kialakítása hasonlít a profilozáshoz. Valóságon alapuló, kitalált személyeket alkotunk, akik potenciális felhasználók lehetnek. Mindegyikhez meghatározunk egy lehetséges sztorit, motivációt, problémát és célt. Persze akkor már pontosabb perszónákat tudunk létrehozni, ha már valós felhasználói adatok állnak rendelkezésre. 


A kép forrása

Ha a perszónák megvannak, ideje elkezdeni a tervezést. A personák közös jellemzői alapján kialakítjuk a felhasználók lehetséges útvonalait és azokra drótvázat készítünk, amelyre majd a végleges designt fogjuk ráhúzni.


A kép forrása

Letisztultság a UX barátja 

Biztosra veszem, hogy mindenki látott már olyan weboldalt, amin villogó, csicsás esetleg csillogó elemek vagy éppen rikító színű gifek martak lyukat az agyunkba azzal a céllal, hogy felkeltsék a figyelmet. Nyilván ezek az elemek inkább elvonják a figyelmet és összezavarják a látogatót amellett, hogy rendkívül ocsmányak. 

Szerencsére ez a módszer már kiment a divatból régen és az a tendencia manapság, hogy letisztult, egyszerű weboldal és webalkalmazás designokat terveznek.  A letisztultság fontos alapja a User Experience designnak. Figyelnünk kell rá, hogy az User Interface-t és a felhasználói útvonalakat az alapján tervezzük meg, hogy kezelésük könnyű, egyszerű és a használók számára is logikus legyen. A tervezés folyamán a szükségtelen, zavaró, figyelemelterő elemeket ki kell szűrnünk és a legfontosabb információkat a megfelelő módon kell a világ elé tárnunk. 

Ha kézzel fogható példát keresünk,akkor egyszerűen csak gondoljunk az Apple termékekre. Az Apple élen jár a letisztult designban és a felhasználókra való optimalizálásra (legalább is szoftveresen). Elég csak az iMac landing odalát megnézni.Mérni! Tanulni! Fejlődni! 

A UX design nem ér véget azzal, hogy kész a UI és alkalmazás. Az alkalmazást használókat mérni kell, megállapítva azt, hogy a valóságban hogyan használják az alkalmazást és a begyűjtött, tanult információ alapján továbbfejleszteni az általunk tervezett eredeti designt. Továbbá fontos, hogy naprakészek legyünk a legújabb trendekkel és kövessük az újításokat. 

kép a szerzőről

A szerzőről
Horváth Norbert

Webdesigner, frontend fejlesztő, grafikus. A fejlődés és a modern technika megszállottja, szeret új dolgokat elsajátítani. Kreativitás a legjobb barátja. Mikor nem a gép előtt tervezi a legújabb weboldalt, szívesen fotóz, videót vág vagy éppen Jamie Oliver-i magasságokba emeli konyhája művészetét.

Megjegyzések

Szólj hozzá!

Küldés

További cikkek

Miért fontos a design?

Webáruház indítás a járvány alatt. Főbb okok a webáruház mellett.

Legmenőbb effekt a backdrop-filter segítségével!