Kategória: Weboldal készítés

Miért fontos a design?

Vajon megéri vitát indítani arról, hogy fontos-e a design vagy sem? Valószínűleg céltalan időpocséklás lenne csak, mert teljes magabiztossággal jelentem ki:

A design az egyik legfontosabb az életünkben.

Ez a mondat magában csak egy sima kijelentés, azonban, hogy megállja a helyét, be is kell bizonyítani. A design része a mindennapjainknak, ott van a szemünk előtt akár otthon ülünk, akár épp utazunk a melóba, a kocsinkban, a metrón, a kedvenc éttermünkben, és még a zsebünkben is. A legtöbb dolgot, amiért pénzt adunk ki a kinézete alapján választjuk. Persze, fontos a funkció is, de a "Külső megfog, a belső megtart" mondás igaznak bizonyul. Minden ember felfigyel a szépségre, a jól megtervezett dolgokra. Gondoljunk csak arra, hogy mi az a legfőbb szempont, ami alapján ruhát vásárolunk magunknak, vagy éppenséggel kocsit. Ha csak az ételek világára gondolunk, ott is a "guszta", "Ú, de jól néz ki" kaják iránt érdeklődünk igazán.

Nincs ez másképp a weben se. Az internetet böngészve, a végtelenig legörgetve a Facebookon vagy kedvenc blogunkat olvasva ott a szépség, az alapos tervezés. Egyszerűen egy "csúnya" weboldal vagy webes alkalmazás nem lesz sikeres, mert nem mozgatja meg az emberek érdeklődését kellő mértékben. Hiába ad minőségi tartalmat egy weboldal, egy webalkalmazás egyedi funkciókat, ha kinézetre nulla. Így van ez a webáruházak tekintetében is. Ajánlhat az áruház bármilyen nélkülezhetetlen, csábító terméket, ha megjelenésre és elrendezésben nem üt meg egy szintet, garantáltan a bevétel se fog.

Nem arról van szó, hogy az emberek ennyire felszínesek lennének, csupán pár tudatalatti folyamatról. A webes design reakciókat és még érzéseket is képes kiváltani. A választott színek és elrendezések megadják az alaphangulatot, amellett, hogy segítenek a tájékozódásban és a kommunikációban. Persze ez a vonal már szorosan metszi a User Experience témát és a jelenleg nem erre kell koncentrálnunk. A mostani feladat bebizonyítani, hogy tényleg rohadt fontos a design.

Vizsgáljunk meg egy példát. Feladat egyszerű: A vagy B verzió érhet el jobb hatást?Ahogy a színek is jelölik a helyes válasz a B verzió. Mindkét esetben ugyanaz a tartalom, egy egyszerű űrlap, amit szeretnénk, ha kitöltene az érdeklődő. Viszont a B verzió kinézetének és elrendezésének köszönhetően pozitív felhasználó élményt nyújt és sokkal csábítóbb a kitöltése, mint az A verziónak.

Láthatjuk, hogy bármilyen tartalom meggyőzőbb lesz, ha megfelelő a kinézete. Így még egyszer megerősíthetjük, hogy a design rendkívül fontos a weboldalak, webalkalmazások és webáruházak világában.
kép a szerzőről

A szerzőről
Horváth Norbert

Webdesigner, frontend fejlesztő, grafikus. A fejlődés és a modern technika megszállottja, szeret új dolgokat elsajátítani. Kreativitás a legjobb barátja. Mikor nem a gép előtt tervezi a legújabb weboldalt, szívesen fotóz, videót vág vagy éppen Jamie Oliver-i magasságokba emeli konyhája művészetét.

Megjegyzések

Szólj hozzá!

Küldés

További cikkek

Legmenőbb effekt a backdrop-filter segítségével!

Webáruház indítás a járvány alatt. Főbb okok a webáruház mellett.

User Experience Design alappillérei